Gå till huvudinnehåll
Lampodiileri kuva 14

Dags att byta ut den gamla bergvärmepumpen till en ny?

20.6.2024

I början på 2000-talet kom bergvärmeboomen till Finland och allt fler väljer idag denna miljövänliga uppvärmningsform. Många bergvärmepumpar som installerades för 15–20 år sedan börjar dock ha gjort sitt och behöver bytas ut till nya, mer energieffektiva modeller. Livslängden på de gamla värmepumparna påverkas framför allt av bristfällig dimensionering, förklarar Sebastian Österblad, ledare för VVS och värmeteknik på Acosta.

– För 20 år sedan var kunskapen om dimensionering inte optimal vilket resulterade i för stora värmepumpar och för grunda borrhål. Såväl kunskap som apparaternas utveckling har gått mycket framåt sedan dess.

Gamla bergvärmepumpar är ineffektiva i jämförelse med de som finns idag. Förr fungerade de med ”on-off”-funktion och fast effekt, medan moderna enheter har en värmeeffekt på exempelvis två till åtta kilowatt. Systemet är numera självreglerande för att hålla en jämn temperatur i hemmet.

Världens vackraste bergvärmepump är också den enklaste att använda

Användarvänlighet, fjärrstyrning, exakt pekskärm och naturligtvis utmärkt energieffektivitet. Dessa är några av de viktigaste egenskaperna hos våra bergvärmepumpar, säger Turkka Puola, Boschs representant i Västra Finland. Boschs bergvärmepumpar uppfyller dagens krav på ett förstklassigt sätt:

– Våra bergvärmepumpar är så enkla att använda att inget lämnas åt slumpen. Ofta kan menyerna på bergvärmepumpar vara krångliga eller till och med på ett främmande språk, vilket kan skapa osäkerhet hos kunderna. Boschs bergvärmepumpar behärskar däremot båda inhemska språken väl.

Förutom användarvänligheten imponerar också bergvärmepumpens utseende:

– Boschs bergvärmepumpar har en frontpanel av glas och är till och med snyggare än nya kylskåp. Jag påstår att vår bergvärmepump är den vackraste i världen, tillägger Puola.

Värmemästare ger förlängd garanti på bergvärmepumpar från Bosch

Ett köpbeslut kan också påverkas av garantitiden som erbjuds för bergvärmepumparna, vilken är avsevärt längre när en Bosch-certifierad värmemästare skaffar och installerar Bosch bergvärmepump. Värmemästarens arbete vållar inga extra kostnader för konsumenten.

 – Normalt är garantin för hela enheten tre år, men när den säljs och installeras av en värmemästare är garantin sex år. Dessutom får du tio års full garanti för kompressorn, när den vanligtvis bara är tre till fem år. Detta är en stor fördel för konsumenten, som annars kanske skulle behöva anlita en servicefirma för att få hjälp, säger Puola.

Värmemästarens garanti fås automatiskt när du beställer bergvärmepumpen från Acosta.

Byte eller service?

Oavsett om du planerar att byta ut den gamla bergvärmepumpen eller bara vill veta vilket skick den är i, så är det första steget besiktning. Är du inte beredd att byta ut värmepumpen, och särskilt om det är länge sedan den besiktats, så lönar det sig att beställa service. Med regelbunden service kan man undvika panikbyte om värmepumpen plötsligt går sönder.

– Vi besiktar ju också bilen av en orsak, ingen köper en dyr bil och kör den i 15 år utan service. Går bilen sönder är det förstås inte roligt, men stannar värmen i huset mitt i vintern så kan det bli bråttom, för att inte säga kostsamt, konstaterar Österblad.

Byte av bergvärmepump en smidig process

Hur går då ett byte till i praktiken? Vi börjar med att komma ut på plats till er och kontrollerar i vilket skick den nuvarande bergvärmepumpen är.

– Vi berättar om vad ett byte innebär och förklarar hur processen går till. Vi gör en dimensionering så att vi får rätt storlek på värmepumpen och ger förslag på en passande modell. Om annat behöver göras samtidigt, exempelvis installation av golvvärme, så tar vi också det i beaktande, förklarar Österblad.

– Vanliga frågor vi får är om man behöver borra nytt hål och förstås vad priset ligger på. Ofta räcker borrhålet till men ibland kan ett till hål bredvid det gamla behövas för en optimal lösning. Kostnaden varierar men ett byte är alltid förmånligare än en nyinstallation.

Finansiering av bergvärmepumpen behöver man inte heller bekymra sig för, då Bosch erbjuder en enkel lånelösning utan säkerhet.

– Det kan underlätta att man inte behöver förlita sig på egna besparingar eller banklån med säkerhet för anskaffningen. Kunden kan själv bestämma hur länge man betalar av på lånet och hur stor månadsraten ska vara, avslutar Puola.

Bekanta dig med de smarta lösningar för hemmet som Bosch erbjuder: Bosch värmepumpar

Behöver du mer information om byte av bergvärmepump?

Kontakta Sebastian, tel. 040 079 5529, sebastian.osterblad@acosta.fi.

Tillbaka till "Aktuellt"