Siirry pääsisältöön
9S7A6882

Ilmanvaihtojärjestelmän säännöllisellä huollolla vältät huonon sisäilman ja suihkun jälkeisen kosteuden

11.1.2023

Nykypäivän tiiviissä taloissa hyvinvoiva ilmastointijärjestelmä on kaiken A ja O. Talon- ja kiinteistönomistajien onkin huollettava ilmanvaihtokone säännöllisesti. Konevalmistajat suosittelevat vaihtamaan ilmanvaihtojärjestelmän suodattimen kaksi kertaa vuodessa, mutta LVI & Lämpötekniikka Vaasan toimitusjohtajan Sebastian Österbladin mukaan tavalliset ihmiset vaihtavat suodattimen harvoin näin usein.

– Ajatuksena on, että talonomistajan pitäisi pystyä itse puhdistamaan ja huoltamaan ilmanvaihtojärjestelmänsä, mutta monilla ei ole siihen aikaa tai halua. Voi kulua helposti 5–6 vuotta ilman, että kukaan on uhrannut ajatustakaan suodattimen vaihtamiselle, Sebastian toteaa. Ymmärrän heitä, koska minunkin on patisteltava siihen itseäni kotona.

 

Huoltotarve vaihtelee kiinteistökohtaisesti


Uudisrakennuksissa LVI & Lämpötekniikka opastaa asiakkaitaan ilmanvaihtojärjestelmän tulevassa huollossa, mutta uuteen asuntoon muuttamisen jälkeen on paljon muistettavia asioita.

– Yleensä neuvomme asiakkaita avaamaan koneen, imuroimaan sen ja suodattimen ja vaihtamaan suodattimen kerran vuodessa. Useimmille se riittää.

Kiinteistön toiminta määrittää sen, kuinka usein järjestelmä pitää huoltaa ja puhdistaa. Talvisin ilmanvaihtojärjestelmä kuormittuu enemmän kuin kesällä, koska talvipakkasilla asuntoa tuuletetaan harvemmin.

– Eräällä asiakkaistamme vaihdamme suodattimen kolme kertaa vuodessa. Kyseessä on ompeluateljee, jossa käsitellään päivittäin kankaita, joten kiinteistö tulee nopeasti pölyiseksi. Varastotiloissa ilmavaihtojärjestelmää ei puolestaan tarvitse huoltaa yhtä usein, Sebastian sanoo.

 

Puutteellinen puhdistus voi aiheuttaa kosteusvaurioita


Jos suodattimen vaihdosta on kulunut liian pitkä aika, sisäilma voi muuttua huonolaatuiseksi, ja usein juuri silloin asiakkaamme reagoivat asiaan.

– Kun suodatin vaihdetaan ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen, voi usein nähdä, kuinka siihen kertynyt paksu pölykerros ei päästä läpi kuin noin 10 % ilmasta. Siinä vaiheessa pölyä on voinut kertyä yli senttimetrin kerros.

Toinen tavallinen ongelma huonon sisäilman tai pitkään tyhjänä olleen talon ummehtuneen hajun lisäksi on se, että kosteus ei haihdu kylpyhuoneesta suihkun jälkeen. Pitkään jatkuttuaan se voi vähitellen johtaa kosteusongelmaan, josta voi aiheutua kallis ja vaivalloinen remontti. Ilmanvaihtokoneissa on myös usein vesilukko, koska koneeseen imetään kosteaa ilmaa. Jos suodatin vaihdetaan liian harvoin, poistoputki tukkeutuu ja lopulta pohja täyttyy vedestä, joka alkaa lopulta valua ulos.

– Minulla on tapana sanoa rakennusalaa heikommin tunteville, että nykytalot ovat pääosin muovia – asut kannellisessa muoviämpärissä, josta kosteus ei pääse haihtumaan. Talossa tarvitaan jatkuvaa ilmanvaihtoa, ja tässä ilmanvaihtojärjestelmä auttaa. Nykyajan rakennuksissa ei ole samanlaista luonnollista ilmanvaihtoa kuin vanhoissa hirsitaloissa, jotka eivät ole niin tiiviitä ja joiden nurkista vetää.

Takaisin "Ajankohtaista"-sivulle