Ta väl hand om ditt ventilationssystem – slipp dålig inomhusluft och fukt som dröjer sig kvar efter duschen
Ett välmående ventilationssystem är A och O i dagens täta hus. Alla som äger hus och fastigheter med ventilationsaggregat behöver därför se över systemet regelbundet. Maskintillverkarnas rekommendation är att byta filter i ventilationssystemet två gånger om året, men Sebastian Österblad, vd på VVS & Värmeteknik Vasa, säger att gemene man sällan gör så frekventa byten.
– Tanken är att husägaren själv ska kunna rengöra och underhålla sitt ventilationssystem, men många hinner och vill inte göra det själva. Då blir det lätt så att det går 5–6 år utan att någon har tänkt på att byta filter, konstaterar Sebastian. Jag förstår dem, jag får också pusha mig själv för att få det gjort därhemma.
Vid nybyggen ger vi på VVS & Värmeteknik våra kunder information om hur de ska ta hand om sitt ventilationssystem på bästa sätt framöver, men det är mycket att hålla reda på när livet i den nya bostaden rullar i gång.
– Som regel brukar vi säga till våra kunder att de ska öppna maskinen, dammsuga ur både den och filtret och byta filter en gång om året. Det räcker för de allra flesta.
Hur ofta underhåll och rengöring behöver skötas beror också på vad det är för verksamhet i fastigheten. Vintertid är ventilationssystemet mer belastat än på sommaren, eftersom folk i allmänhet inte vädrar lika ofta i vinterkylan.
– Hos en av våra kunder byter vi filter så ofta som tre gånger per år. Det är en syateljé och eftersom tyger hanteras dagligen i fastigheten blir det snabbt dammigt, men i till exempel lagerlokaler behöver ventilationssystemen inte underhållas lika ofta, säger Sebastian.
Om det har gått för lång tid mellan filterbytena brukar inomhusluften bli dålig, och det är ofta då som våra kunder reagerar.
– Då man tar upp ett filter som inte har blivit bytt på fem år ser man ofta att bara ungefär 10 % av luften tar sig igenom den tjocka kakan av dammpartiklar. Dammlagret kan vara mer än en centimeter tjockt vid det laget.
Ett annat vanligt problem, utöver dålig inomhusluft eller unken lukt då huset stått tomt en längre tid, är att fukten i badrummet inte försvinner efter att man duschat. Om det pågår en längre tid kan det småningom leda till fuktproblem, vilket blir en kostsam och mödosam historia. I ventilationsmaskinerna finns det också ofta ett vattenlås, eftersom fuktig luft sugs in i luftaggregatet. Om filterbytet sker alltför sällan täpps avloppet igen och bottnen blir till slut full med vatten som småningom börjar sippra ut.
– Jag brukar säga till folk som inte är bekanta med byggbranschen att dagens hus mestadels är plast – du bor i en plasthink med lock, så om det blir fuktigt inne i hinken kan fukten inte ta sig ut. Ett hus behöver ett konstant luftombyte, och det är detta som ventilationssystemet hjälper till med. Gamla stockhus brukar vara mindre täta så att det drar lite i knutarna, men någon sådan naturlig ventilation finns inte i dagens byggen.
Visste du att VVS & Värmeteknik Vasa också erbjuder kunderna möjlighet att teckna ett serviceavtal? Då hör vi av oss när det börjar bli dags för underhåll av ventilationssystemet, och du kan stryka en punkt på din att göra-lista. Kontakta oss så berättar vi mer!