Suunnittelu, turvallisuus ja viestintä ovat avainasemassa Acostan koordinoimissa maalämpöprojekteissa
Acosta on asiantuntija, joka toteuttaa laajoja maalämpöprojekteja sujuvasti ja tehokkaasti. Tällaisten projektien taustalla on yleensä vanhentunut lämmitysjärjestelmä, joka syö hitaasti mutta varmasti taloyhtiön resursseja – eikä tee myöskään hyvää ympäristölle.
– Vaihto öljykattilasta maalämpöön on pitkäaikainen ja kestävä investointi, toteaa Acostan toimitusjohtaja Benny Mörk. Monet taloyhtiöt ja kiinteistönomistajat siirtyvät nykyisin maalämpöön pienentääkseen tehokkaasti kiinteistönsä tai toimintansa hiilijalanjälkeä ja säästääkseen samalla rahaa.
Yksi suurimmista Acostan kesällä 2023 toteuttamista projekteista oli Tervajoen rivitaloalueen maalämpöprojekti. Se kattoi yhteensä neljä kiinteistöä ja 20 asuntoa, joita lämmitetään nyt maalämmöllä öljyn sijaan. Kiinteistönomistajat pystyvät myös seuraamaan alentunutta energiankulutustaan reaaliajassa.
– Kiinteistöjen öljynkulutus on tullut aiemmin maksamaan noin 36 000 euroa vuodessa päivän öljyn hinnalla. Nyt vuotuisissa lämmityskustannuksissa pitäisi päästä 10 000 euroon, joten vuodessa kertyy huomattava säästö. Itse vaihto on tietenkin iso investointi, mutta arvioimme sen maksavan itsensä takaisin 7–8 vuodessa. Lisäksi tällaisiin parannustoimiin on ollut mahdollista saada energia-avustusta, Mörk kertoo.
Kun projekti käynnistettiin toukokuun alussa, lämpötila saattoi laskea yöllä vielä nollan pintaan. Yleensä maalämpöprojektien huippusesonkia on kevät, kesä ja alkusyksy, jolloin lämpötilat ovat suotuisimpia. Projektin aikana on kuitenkin usein mahdollista käyttää erilaisia tilapäisiä lämmitysratkaisuja, jos pakkanen pääsee yllättämään.
Projektin aikana Acosta teki tiivistä yhteistyötä Granlund Oy:n kanssa, joka toimi LVI-konsulttina ja projektinjohtajana. Acosta toimi pääurakoitsijana ja vastasi kaikista alihankintasopimuksista.
– Käytännössä olimme vastuussa projektin kaikkien eri vaiheiden koordinoinnista, mukaan lukien esimerkiksi purkutyöt, poraus, rakennustyöt ja sähkötyöt. On tärkeää pitää silmällä aikataulua, jotta mikään vaihe ei viivästy ja hidasta prosessia, Mörk selittää.
Acostalla on vankka kokemus laajoista maalämpöprojekteista. Suuremmissa asuinkiinteistöissä on erityisen tärkeää pitää viestintä avoimena ja selkeänä – jo siitäkin syystä, että asukkaat, lapset ja lemmikkieläimet oleskelevat asunnoissa yleensä koko projektin ajan. Heille on tärkeää olla tietoisia mm. sähkö- tai vesikatkoksista, mutta se on myös turvallisuuskysymys, sillä tämän kokoluokan projekteissa pihaa voidaan kaivaa auki laajalta alueelta.
– Pidämme asukkaat ajan tasalla projektin jokaisesta vaiheesta turvallisuuden ja osallisuuden tunteen luomiseksi. Merkitsemme myös selkeästi alueet, joilla asukkaat eivät turvallisuussyistä saa oleskella.