Gå till huvudinnehåll
IMG 20231101 090006 HDR

Planering, säkerhet och kommunikation i första rummet när Acosta koordinerar bergvärmeprojekt

27.2.2024

Acosta är experter på att driva omfattande bergvärmeprojekt på ett smidigt och effektivt sätt. Den bakomliggande faktorn till sådana projekt är ofta ett föråldrat värmesystem som sakta men säkert äter upp husbolagets resurser – och som dessutom inte gör något gott för miljön.

– Att byta från oljepanna till bergvärme är en långsiktig och hållbar investering, säger Acostas vd Benny Mörk. Många husbolag och fastighetsägare övergår i dag till bergvärme för att på ett effektivt sätt sänka fastighetens eller verksamhetens koldioxidavtryck och samtidigt spara en slant.

Acosta hjälpte radhuskomplex i Tervajoki att byta ut oljepannan


Ett av de största projekten som Acosta höll i sommaren 2023 var ett bergvärmeprojekt i ett radhusområde i Tervajoki. Totalt omfattade projektet fyra hus med 20 lokaler, som numera värms upp med bergvärme i stället för med olja. Fastighetsägarna kan dessutom följa med den sänkta energiförbrukningen i realtid.

– Oljeförbrukningen i fastigheterna har tidigare kostat dem ungefär 36 000 euro per år med dagens oljepris. Nu ska de kunna komma undan med 10 000 euro per år i uppvärmningskostnader, så det blir en rejäl inbesparing per år. Förstås kostar själva bytet en del, men vi uppskattar att det jämnar ut sig på 7–8 år. Dessutom har man kunnat få energiunderstöd för sådana här förbättringsåtgärder, säger Mörk.

När projektet kördes i gång i början av maj kröp temperaturen fortfarande ner till nollstrecket om nätterna. Generellt sett är högsäsongen för bergvärmeprojekt vår, sommar och tidig höst, eftersom temperaturerna är som mest tillåtande då. Det finns dock ofta möjlighet att använda sig av olika temporära uppvärmningslösningar under projektet om kylan ändå skulle överraska.

 

Väloljat samarbete och rak kommunikation framgångsfaktorer i bergvärmeprojekt

Under projektets gång samarbetade Acosta tätt med Granlund Oy som fungerade som VVS-konsulter och projektledare. Acosta hade rollen som huvudentreprenör med ansvar över alla underentreprenader.

 – I praktiken är det vi som ansvarar för att koordinera alla olika projektskeden. Det inkluderar till exempel rivningsarbeten, borrning, byggarbeten och elarbeten, och det är viktigt att ta tidtabellen i beaktande så att ingen av faserna drar ut på tiden och försenar processen, förklarar Mörk.

Acosta har gedigen erfarenhet av omfattande bergvärmeprojekt. I större bostadshus är det särskilt viktigt att hålla kommunikationen öppen och tydlig, inte minst eftersom de boende, barn och husdjur ofta bor kvar i huset under hela projektet. För dem är det viktigt att vara medvetna om avbrott i till exempel el- eller vattentillförsel, men det är också en fråga om säkerhet – stora delar av gårdsplanen kan vara uppgrävda under projekt av den här kalibern.

– Vi håller de boende informerade om varje steg i projektet för att skapa en känsla av trygghet och delaktighet. Vi märker också tydligt ut var de boende inte får vistas för att upprätthålla säkerheten på området.

Tillbaka till "Aktuellt"